FRAM Søk Meny Lukk

60% reduksjon av energiforbruket

Aktuelt

–Når Karenslyst Allé 5 blir sertifisert som et Breeam In-Use Excellent-bygg er det en garanti for leietakere at Fram Eiendom prioriterer miljø og bærekraft.

Uttalelsen kommer fra prosjektsjef i Fram Eiendom, Kim Zetlitz, som har ansvaret for nye Karenslyst Allé 5. Bygget har tidligere huset leietakere som Tetrapak, FunCom og Nordic Semiconductor. Nå er totalforandringen i gang. Det gamle betongbygget fra 1950-tallet var opprinnelig et industribygg den gangen NEBB (Norsk Elektrisk & Brown Boveri) dominerte på den attraktive Skøyen-tomten. Til sommeren skal de 4400 kvadratmetrene fordelt på fem etasjer og med rundt 300 arbeidsplasser fremstå i ny drakt, som svært energieffektive og attraktive kontorlokaler.

 

–Det var liten tvil om at vi måtte gjøre noe med KA5. Bygget var gammeldags, lekket betydelig med varme og var svært energikrevende. Vi bestemte oss tidlig for å satse maks på energieffektivisering og engasjerte selskapet Evotek som er eksperter på dette, forteller Zetlitz.

 

Han uttrykker tydelig stolthet over hvordan bygget oppgraderes til noe av det ypperste som finnes på Skøyen, og nevner spesielt fremtidsrettede løsninger som kortleser med berøringsfri mobilfunksjon og porttelefon med fjernåpning via telefon. I tillegg får bygget gjennomgående digital skilting med infoskjermer i fellesarealer og heis.

 

Sol ute, sol inne

EUs taksonomikriterier gjør at mange leietakere nå stiller med en egen bærekraftstrategi når de skal leie lokaler. Etter fjorårets strømsjokk, vil leietakerne sikre seg ved å minimere energikostnadene.

 

–Taksonomikriteriene for rehabilitering av bygg innebærer en energieffektivisering på 30 %. Med summen av de planlagte tiltakene i KA5 ligger vi an til å oppnå det dobbelte – 60 % og energikarakter A. Det er spesielt kombinasjonen av solceller på tak og frontfasade, overgang fra elektrisk oppvarming til varmepumpe, nytt ventilasjonsaggragat og ekstra isolering som bidrar til å gi den store energigevinsten, sier seniorrådgiver Pål Nundal i Evotek.

 

Evotek har blant annet tegnet varme- og kjølesystemet i samarbeid med de tekniske leverandørene, regnet på kost/nytte ved energitiltak og gitt råd om energi og støtteordninger.

 

–Fasadesolcellene sikrer at det også produseres strøm i vintermånedene når energiprisene er høye, og infoskjermene for leietakerne skal vise hvor mye energi solcellene produserer hele tiden.  Alt blir digitalisert.

 

Kollegaen, Camilla Scharp Gulbrandsen, bidrar for å sikre en Breeam In-Use Excellent-sertifisering.

–Miljøkategorien Helse og velvære vektes nest høyest i Breeam In-Use. Bygget sikres nå nye klimasoner, med flere regulatorer per sone. Dermed blir det lett å tilfredsstille byggets brukere med tanke på luftgjennomstrømming, behagelig temperatur og riktig arbeidslys, forteller hun.

 

Tilbake til røttene

Det var interiørarkitekt Edle Kroll i KOR Interiørarkitekter som laget den spenstige visjonen for nye KA5: «Gjenskape 50-tallsbygget i moderne stil».

 

–KA5 var jo opprinnelig et industribygg, og vi ønsket å gjenskape den stilen med strukturen slik den var. Kombinasjonen av en ren murfasade med store, New York-aktige industrivinduer gir denne spesielle looken. I tillegg bygger vi et nytt, stort og moderne inngangsparti med perforert metall, tøff belysning og en stor glassdør. Bygget blir selvfølgelig universelt utformet helt fra inngangspartiet i gaten og frem til man kommer inn i lokalene, forteller interiørarkitekt Kroll.

 

For potensielle leietakere får KA5 en helt unik eksponeringsflate på det som blir selve portalen inn til Skøyen fra Bygdøy-siden, og lokalene i alle etasjer vil kunne tilpasses og skreddersys for leietakerne og deres behov.

Forlate hjemmekontor

Innvendig byr Fram Eiendom på store høyder og vindusflater, og lekre, åpne landskap med intime, sosiale soner som skal ønske brukerne tilbake fra hjemmekontor. Dette er effekter som stemmer godt overens med erfaringene til rekrutteringsrådgiver Mari Wikshåland i Azets People Management.

 

–Unge er opptatt av et attraktivt arbeidsmiljø med gode sosiale soner, at ledelsen er til stede som gode rollemodeller og – ikke minst; tidseffektive transportmidler med umiddelbar nærhet til kontoret. Her scorer jo KA5 høyt på alt, avslutter hun.